Annons

nu

2012/12/19

Högre vattentemperaturer


Temperaturen i vattnet på Kanarieöarna har ökat de senaste 15 åren upp till fyra gånger mer än väntat i klimatmodeller, enligt preliminära resultat av kampanjen utförd av RAPROCAN forskare från det spanska oceanografiska institutet.

I den här kampanjen (Radial djup Kanarieöarna), som utförs ombord på Alvariño Angeles har man gjort en intensiv provtagning fysikalisk-kemiska och biologiska  av Kanarieöarnas vatten och några av de preliminära resultaten av denna studie visar att temperaturen och havs salthalt ökar betydligt under de senaste 15 åren, enligt IEO.

De senaste modellerna förutspår en ökning av havs temperatur vid slutet av århundradet med 0,6 grader medan vatten kring Kanarieöarna beräknas öka med 0,26 oC per decennium på 300 meters djup, fyra gånger mer än förväntat eller  0,36 oC årtiondet  på 870 meters djup.

Projektet består av forskare och tekniker hos Oceanografiska Center IEO Canarias, University of Las Palmas på Gran Canaria, spanska Bank of Alger och DC Environmental Services Company, som leds av forskare vid Friar Eugenio IEO.

Enligt IEO är havet en av de viktigaste komponenterna i jordens klimatsystem med dess höga densitet och värmekapacitet har havet en grundläggande roll för modulering av klimatet vid olika rumsliga och tidsmässiga skalor.

Den värme som produceras i Havet är mer än en halv miljon kraftverk som arbetar tillsammans.

RAPROCAN syftar till att ge kontinuitet och stabilitet i de iakttagelser  som startade på 90-talet av andra nationella och internationella projekt inom kanariska vatten

Han tillägger att detta projekt redan har över 15 års fysikaliska och kemiska data, vilket gör det världsledande när det gäller att beräkna värmetransporten och variationer i temperatur och salthalt i arkepelagen